Parapsikolojide Telepati Deney Yöntemleri

Cevap gönder


Bu soru spambotlar tarafından otomatik form gönderimlerini önlemek için sunulur.

BBCode KAPALI
İfadeler KAPALI

Başlık incelemesi
   

Geniş görünüm Başlık incelemesi: Parapsikolojide Telepati Deney Yöntemleri

Parapsikolojide Telepati Deney Yöntemleri

gönderen Yönetici » 16 Mar 2017, 11:12

Parapsikolojide Telepati Deney Yöntemleri Telepati, Parapsikoloji alanında kısa adı ESP (extra sensory perception) olan ve prekognisyon* ve durugörü gibi duyular dışı algılamanın türleri arasında kabul edilir. Telepatik iletişimin nasıl kurulduğu ve arada hiçbir maddesel bağ olmadan mesajların nasıl iletildiğinin bulunması amacıyla çeşitli test yöntemleri geliştirilmiştir. Bu amaçla çeşitli deney türleri geliştirilmiştir. Bunlardan en tanınmış ikisi Zener kartları ve Ganzfeld uyarımıdır. Yapılan deneylerle denekler arasındaki telepatik iletişimi etkileyen unsurlar, telepatik iletişimi zayıflatan ve güçlendiren noktalar tespit edilmeye çalışılır. Bu sayede hangi durumlarda telepati daha güçlü hangi durumlarda daha zayıf bunlar bulunmaya çalışılır.

Resim

Zener Kartları: ESP testlerinde kullanılmak amacıyla 1920 tarihinde Karl Zener tarafından bulunmuş ve kendi adıyla anılmaya başlanmıştır. Üzerlerinde farklı şekillerin bulunduğu kartlar deneklere gösterilerek zihinlerinde oluşan şekiller bulunmaya çalışılır. Bu kartlar daire, dalga, artı, kare ve beş uçlu yıldız sembollerini içeren 25 karttan oluşur. 1930 yılından itibaren Duke Üniversitesi Laboratuvarlarında yapılan deneylerde deneklerden kartlardaki sembolleri ne ölçüde görebildikleri ölçülmeye çalışılmış ve beklenilenin de üzerinde başarı elde edilmiştir.

Resim

Ganzfeld uyarımı: Parapsikoloji laboratuvarlarındaki deneylerde denekte duyular dışı algılamayı harekete geçirmek üzere duyumsal uyaranların en aza indirildiği bir ortam sağlanmasına verilen addır. 1973 yılından itibaren deneylerde kullanılmaya başlanmıştır. Bu deneylerde deneklerin 5 duyu organı ile yapabilecekleri tüm algılar ortadan kaldırılarak sadece duyu dışı algıları üzerine yoğunlaşmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu deneyde deneklerin daha önce hangi duyu dışı algılama özelliğinin aktif hale geleceği bilinmediğinden deney sırasında durugörü, prekognisyon veya telepati veya diğer duyu dışı algılarından herhangi biri ortaya çıkabilmektedir. Parapsikologlar Ganzfeld uyarımını oluşturmak amacıyla yüzme veya izolasyon kabini adını verdikleri çeşitli kabinler oluşturmuş, bu kabinlerin ısıları beden ısılarına ayarlanmış, ses izolasyonları sağlanmış ve içleri tuzlu su ile doldurulmuştur.

Yaygın Yöntem: Telepati deneylerinin yapılabilmesi için laboratuvar koşulları zorunlu değildir; yaygın olarak yapılan telepati deneyleri arasında en çok bilinen yöntem şöyle açıklanır: Sessiz, fazla ışık almayan, çok soğuk veya sıcak olmayan bir odada deneye katılacak olanlar gevşer ve konsantre olurlar. Bu kişilerden bir kısmı verici olurken diğer kısmı alıcı olur. Deney sırasında iletilecek şekil, görüntü veya bilgiler bulguların değişmemesi amacıyla önceden belirlenir ve sadece vericilere verilir. Deney sırasında alıcılar tüm dikkatlerini vericilerden gelecek mesajlara vererek konsantre olurken vericilerde sadece iletecekleri mesaja odaklanırlar. İletim sonrasında alıcılar öncelerinde bulunan kağıda aldıkları mesajları aktarırlar. Bu aktarım sonrasında ileticilerin mesajları ile karşılaştırılarak doğrulur ölçümü yapılır. Bu deneyde her beş kişiden birinin iyi bir alıcı olduğunu ortaya koymuştur.


Devamı için: Parapsikolojide Telepati Deney Yöntemleri

Başa dön